• Deuvy

Beginnen met planten

Zoals jullie ondertussen wel al weten, heb ik 'iets' met kamerplanten. Een aantal van jullie hebben mij reeds (persoonlijk of via de sociale media) verschillende vragen gesteld hoe je het best start met kamerplanten. Vanuit mijn eigen ervaring pen ik daarom hier enkele tips neer, zodat er (hopelijk) nog meer mensen iets aan hebben. Here I go...


Heb je nog geen planten in huis, maar zou je dat graag zien veranderen, dan raad ik je aan om met 1 à 2 exemplaren te starten. Kies de juiste plant om mee te beginnen, zorg dat je weet wat je ermee moet doen, heb het juiste materiaal in huis en geniet ervan!


Voilà...dat was het dan, succes! 😉 Nee hoor, dit is pas het begin van de blogpost!


Kies de juiste plant

In het hele plantenrijk zijn er planten die je élke dag moet verzorgen en anderen waar je géén omkijken naar hebt. Als 'beginner' kies je natuurlijk best voor de laatste categorie. Leer met één van dit soort planten wat het betekent om planten in huis te hebben en wat er kan misgaan. Nadien kan je overstappen naar meerdere planten of naar planten die wat meer onderhoud vergen (I see you, Calathea's!).

Eén van de bewuste Calathea-diva's


In het volgende lijstje vind je planten die écht gemakkelijk zijn in onderhoud. Ik voeg er (kort) de redenen bij waarom ze in de lijst staan.

 • Pilea Peperomioides: een lichtrijk plekje en 1 keer per week water; dat is alles wat deze plant nodig heeft. Leuk om te leren stekken en deze uit te delen aan vrienden en familie. Zo ben ik ook aan mijn 'verslaving' geraakt! Interesse in deze plant? Lees dan zeker hier verder en leer er alles over.

Het 'stekje' dat ik aan mijn mama gaf

 • Monstera Deliciosa / Monstera Adansonii: een plekje in de halfschaduw en 1 keer per week water is voldoende voor deze klassieker. Wederom gemakkelijk te stekken plant. Je hebt ook de immens populaire "Monstera Deliciosa Variegated" en daar heb ik een stukje over geschreven.

Een kleine Monstera Adansonii in de ochtendzon

 • Zamioculcas Zamiifolia: moeilijke naam, maar deze "kamerpalm" heeft quasi géén verzorging nodig. De "Raven"-variant is dan nog eens extreem mooi er bovenop!

Mijn eigen ZZ-plant 'Raven', machtig!


 • Graslelie: hoe minder je er naar omkijkt, hoe beter!

 • Euphorbia Ingens: een vetplant met leuke vorm, geen werk


 • Sanseveria: mag in de zon staan, doet ons denken aan de oma en gaat haast niet kapot. Je hebt veel verschillende soorten in deze familie en ze zijn zeker de moeite om te ontdekken.

 • Photos-familie: groeit als kool zonder al te veel werk, fun!


 • Hoya-familie: kan wel wat zon verdragen, altijd handig als je nét zo'n plekje wil bevolken met een plant.


Weet wat je ermee moet doen

Als je een kindje 'koopt', weet je toch ook wat je er mee zal moeten doen? Als je een kitten in huis haalt, weet je toch ook wat het zal moeten drinken, eten,..? Waarom zou dat anders moeten zijn met een kamerplant? Zij hebben ook eten, drinken, licht,... nodig!


Belangrijke vraag: wil je op één bepaalde plek een plant neerzetten of wil je een plant in huis halen en maakt de plaats minder uit voor jou?


In het eerste geval doe je best wat 'research' vooraleer je een plantenwinkel binnenstapt (of een webshop consulteert *kuch*); in het tweede geval kan je een plant kiezen uit het lijstje van hierboven en daarna uitzoeken welke plek in je huis het beste past voor je nieuwe vriend.


Wat moet je onthouden? Leer je plant kennen! Zoek online op wat ze nodig hebben, raadpleeg je plantenencyclopedie of gebruik een hulplijn (IK!). Alleen zo zal je weten wat je moet doen en herken je het als je plant het moeilijk heeft. Vaak duurt dit opzoekwerk helemaal niet lang, maar het kan de redding zijn voor je planten. Bespaart je frustraties, verdriet én budget.


Heb het juiste materiaal in huis

 • De pot: zorg dat je pot een goede 'drainage hole' (= gat in de onderkant van de pot)heeft waarlangs het overtollig water weg kan vloeien. Dit is cruciaal, want een gesloten pot zorgt op termijn vaak voor wortelrot. Wortelrot kan dodelijk zijn voor je plant; belangrijk eerste punt dus! 😉 TIP: een terra cotta pot is mooi en goedkoop, maar doet de aarde snel uitdrogen. Kies je een plant die wel wat water nodig heeft, is dit misschien niet de beste keuze om mee te starten. Een merk dat goede basispotten heeft en in mooie kleuren (vind ik toch) verschijnt, is Elho. Te vinden in vele tuincentra en doe-het-zelf-zaken en één van de beste prijs/kwaliteitsverhoudingen. Ik ben niet gesponsord door het merk, maar wil dit wel als beginnerstip meegeven!

 • De potgrond: krijg je van iemand een stekje cadeau dat nog niet geplant is en wil je dat zélf doen? Super leuk idee en zeker doen!

Zoek alleen even op welke grond de plant in kwestie nodig heeft. Ik gebruik voor het merendeel van mijn planten een eigen potgrondmix (staat in mijn webshop, moest je interesse hebben of de samenstelling even willen bekijken), omdat ik dan zeker ben dat het goed zit. Mijn eigen mix is namelijk luchtig genoeg en laat het water ook voldoende doorlopen. Op die manier hebben de wortels voldoende ruimte in de grond én stapelt er zich geen onnodig water op in de grond. Nat blijvende grond zorgt voor... inderdaad, wortelrot!


Eén van mijn volgende blogposts zal gaan over de verschillende samenstellingen van een goede potgrondmix en waarom deze te gebruiken. Stay tuned en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 • Snoeischaar: handig om dat in huis te hebben om stekken te nemen of dode bladeren weg te snijden. Een zuivere snede is belangrijk voor het herstel van de plant, gebruik dus iets scherps om het werk mee te doen.

 • Gieter: om je planten water te geven...uiteraard. Zelf vind een gieter met lange, smalle 'teut' gemakkelijk om een plant te begieten wanneer de bladeren de hele pot bedekken. Je kan dan door het bladerdek 'prikken' en begieten. Er zijn verschillende dure, fancy, artistieke modellen op de markt, maar uiteindelijk gaat het maar om één ding..Het water moet van de kan tot bij je plant geraken. Besteed dus geen tientallen euro's aan één gieter!

 • Doek om bladeren mee af te vegen: planten hebben vrije poriën nodig om te kunnen ademen. Ik veeg de bladeren van mijn planten iedere maand af met een propere doek, zodat ze gezond blijven. Je krijgt er ook nog eens een glimmende plant voor in de plaats, perfect voor dat Insta-kiekje! 😉


Tips&Tricks

 • De meeste planten houden niet van direct zonlicht. Dit betekent dat ze zéér dichtbij een raam staan waar de zon op schijnt doorheen de dag. Mijn tip is om je planten, tenzij ze specifiek directe zon nodig hebben, enkele meters van een raam te plaatsen. Eens je meer ervaring opdoet, zal je merken welke plant dichter of verder van het raam moet komen. Vaak hoor je dat planten veel indirect licht nodig hebben. Dit betekent in een lichtrijke kamer of plek, maar wel enkele meters verwijderd van de lichtbron (het raam, de lichtkoepel, de velux,...).

 • Water geven is noodzakelijk; planten leven ervan. Té veel water is helaas dodelijk voor quasi élke plant en moet je erg voor oppassen. Het is de nummer één fout van een beginnende plant-ouder om té veel water te willen geven. Scroll even terug naar het stukje "Wat moet je onthouden"; leer je plant kennen! Planten hebben bijvoorbeeld minder water nodig in de winter dan in de zomer. Weet je niet hoe dit zit bij jouw plant, dan ga je een moeilijke winter tegemoet! Tips voor de winter vind je hier, lees gerust verder.

 • Zet je plant niet tegen/op/onder/in/kortbij een verwarmingselement. Planten kunnen geen al te droge lucht verdragen en dat is nu nét wat een verwarmingselement genereert.

 • Zet je plant wél op een plek waar je regelmatig voorbij loopt. Niet alleen zie je je schat dan vaker ("hello goodlooking!"), maar je zal sneller opmerken of je plant afziet. In veel gevallen is het namelijk voldoende om, bij problemen, er in het beginstadium bij te zijn. Bewonder je plant dus voldoende, easy no?!

 • Als je gaat voor 1-2-3 planten, kan je ervoor kiezen om ze samen te zetten. Op die manier zorg voor natuurlijke vochtigheid rondom de planten én hoef je maar naar één plekje gaan om water te geven. Oh, én het is ook meteen een gratis styling-tip, you're welcome. 😄

Sanseseveria, Calathea en ZZ-plant samen bij mij thuis

 • Eens je een aantal planten in huis hebt, kan je een soort van ‘lijstje’ bijhouden hoe je best elke plant verzorgt. Als je mij een bericht op Facebook, Instagram of via mail stuurt, kan ik je mijn sjabloon bezorgen. Het is geen wondermiddel en verzogt je planten niet voor je, maar zo hoef je niet alles zelf te onthouden. 😉 Laatste tip: een plant die je niet wekelijks moet water geven? Zet een herinnering in je mobiel en je vergeet het nooit! Ik doe het met mijn Pachira Aquatica, want die giet ik maar om de drie weken.


Zo, ik hoop dat dit toch een béétje een houvast kan zijn voor alle beginnende plantenliefhebbers onder jullie. Zit je toch nog met vragen? Stuur me een mailtje of bericht via Instagram / Facebook! Ik help graag verder.


#plantcare #plantcaretips #kamerplanten #plantverzorging #planttips #beginnenmetplanten

231 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven