• Deuvy

Caladium Caladium, who art thou my Caladium?

Vandaag wil ik jullie graag meenemen in de wondere wereld van deze prachtige plant; de Caladium!

Zelf heb ik er een aantal in huis staan sinds een paar jaar en verkocht er ook een aantal van mijn exemplaren in mijn webshop. Een echte aanrader en kleurrijke aanvulling in je plantenjungle ^^


Waarom een Caladium in huis halen?

Caladium brengen een prachtig kleurenpalet in je huiskamer; iets wat niet altijd het geval is bij onze groene vrienden. Bovendien zijn er verschillende soorten te vinden, wat maakt dat elk interieur gebaat is bij één van deze kanjers!

Foto @Pilea_Power Foto Mama Botanica Foto @Pilea_Power


Hoe moet je een Caladium verzorgen?

Licht

Hoe kan je anders dan zulke prachtige planten voldoende indirect licht te geven?! Plaats ze dus in een goed verlichte kamer om alle kleuren tot hun recht te laten komen. Let wel op, geen directe zon of de bladeren zullen, helaas, verbranden.

Bij mij staan ze op één à twee meter van een raam op het Oosten met veel ochtendlicht. Zo hebben ze voldoende licht de eerste uren van de dag, maar zijn ze beschermd tegen de hete middagzon.


TIP: hoe meer bonte kleuren in het blad, hoe meer indirect licht ze nodig hebben om die kleuren te bewaren. Zet je ze te donker, gaan de kleuren vervagen of weer groener worden.


Water

De Caladium houdt niet van droge grond. Ik geef hen, in het groeiseizoen, twee maal per week een beetje (regen)water zodat ie niet uitdroogt.


Laat je toch wat te lang tussen de gietbeurten, zal je dat meteen merken aan de bladeren. Ze zullen slap hangen en je met veel drama aankijken als je voorbij loopt!


TIP: hou steeds een hoeveel regenwater in huis, zodat het op kamertemperatuur is wanneer je de Caladium water geeft. Koud water kan een schrikeffect bezorgen aan je Caladium en dat wil niemand op hun geweten hebben ;-)

Luchtvochtigheid

Zoals bij veel kamerplanten, houden Caladium wel van wat luchtvochtigheid. Mijn Caladium deden het prima in de keuken en in op een plekje met wat andere planten samen.


Door ze samen te zetten, vergroot je op dat plekje de luchtvochtigheid op een natuurlijke manier. Kijk zeker naar mijn post "Winter is coming" om tips te lezen over het verhogen van de luchtvochtigheid.


Grond


Voor een Caladium kies ik een goed doorlatende potgrondmix, zonder dat ie meteen uitdroogt. Universele potgrond, perliet en orchideeën schors is mijn go to mix en dat gebruik ook voor de Caladium bij mij thuis.Aangezien ik niet wil dat de grond te snel uitdroogt, gebruik ik geen poreuze potten voor hen.

Terracotta of potten die waterdoorlatend zijn, vermijd ik liever.Dat alles helpt mij de watergift onder controle te houden! 😉


Voeding

Tijdens het groeiseizoen geef ik om de twee weken biologische, vloeibare, voeding.Hé, mijn Caladium is plots wég?!

Kocht je in september een Caladium en verslikte je je toen ie opeens begon weg te kwijnen? Geen zorg!

Caladium gaan in een 'winterslaap' en het proces daarnaartoe is vrij dramatisch. Alle bladeren sterven één voor één af tot er niets meer over is dan bruine stengels en verschrompelde bladeren.

Kijk maar eens naar mijn Caladium "Miss Muffet" hieronder. In volle glorie tijdens de zomermaanden en aan het wegkwijnen sinds een paar weken.

Foto in zomer @Pilea_Power Foto in september @Pilea_power


Eens alle bladeren bruin geworden zijn, knip je ze weg tot er niets meer zichtbaar is. Dit doe je om de knolletjes geen energie meer te laten verspillen aan de bladeren en zo tot rust te komen.


Twee manieren om de winter door te komen

  1. Je laat de knollen in de pot en zet haar op een donkere plek weg. Niet op een te koude plek, maar ook zeker niet bij de verwarming!

  2. Je haalt de knollen uit de pot en bewaart ze in een zakje of doos dat je opvult met vochtbabsorberend materiaal (perliet, spaghnum, papier...). Wederom niet op een te koude plek, maar niet bij de verwarming!

Je geeft ook géén water aan deze knollen; een vraag die ik wel eens krijg.


Winter care 2020 - in papieren zakje met perliet Idem voor de Oxalis Triangularis!


Eens de lente terug in het land is, kan je starten met het laten groeien van je Caladium-knollen! Dit is ook het moment om gekochte knollen op te potten. Hoe ga je te werk?

  1. Zet de pot op een lichtrijke plek en begin beetje bij beetje water te geven. Eens je wat groei ziet piepen, mag je dat terug naar de gebruikelijke hoeveelheden brengen

  2. Pot de knollen in een goede potgrondmix (zie hierboven) en gebruik dezelfde watermethode als in puntje 1.


ALS LAATSTE NOG EEN INSPIRATIE-FOTO! WELKE IS JOUW FAVORIET? ^^

Bron: PinterestVragen over Caladium? Reageren mag zeker!

Vond je deze post interessant? Like dan of deel met je vrienden!


531 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven