• Deuvy

Lust rouwvliegjes rauw!

Dit is één van de méést gestelde vragen op Instagram, Facebook, planten-theekransjes,... "Wat zijn die vliegjes op mijn planten??" en "Hoe kom ik van die vliegjes af, help!"


In deze blogpost leg ik uit wie ze zijn, waarom ze er zijn, wat ze doen en wat jij kan doen om ze te verjagen en voorkomen. Ideale plantenlectuur!

 

Wie zijn ze?

Rouwvliegjes zijn beestjes van 1,5-3mm grootte die rond je planten cirkelen. Ze zijn traag, maar vervelend.


Elk vliegje leeft amper 7 dagen, maar doordat elk vrouwtje 200 eitjes legt in de potgrond, planten ze zich razendsnel voort!
De larven van de rouwvlieg nestelen zich graag in vochtige potgrond om te groeien. Ze zijn eveneens 3mm groot en grijs/doorzichtig.

 

Waarom zijn ze er?

Volwassen rouwvliegjes komen af op vochtige potgrond of rottende delen in je planten (bladeren, wortels,...).


Geef je te veel water aan je planten? Verminder je de watergift niet tijdens de wintermaanden? Gebruik je (oude )potgrond dat veel meer water vasthoudt?

Zei je 'ja' op één van deze vragen? Dan maak je de ideale broedplaats voor rouwvliegen!

 

Wat doen rouwvliegjes juist met je plant?

Rouwvliegjes zijn in kleine aantallen eigenlijk niet zo schadelijk. Als je meteen ingrijpt (zie volgende paragraaf), doen ze niet veel kwaad.


Laat je de populatie groeien, dan kunnen de larven zich te goed doen aan de wortels van je plant en schaden zo je plant. De plant zal minder goed groeien door beschadigde wortels en je zal bladval krijgen.Foto - Pinterest

 

Hoe bestrijd je ze?

  1. Heb je 1 of enkele planten die het slachtoffer zijn van rouwvliegjes? Zonder ze af, zodat de vliegjes zich niet in je andere planten gaan nestelen. Jawel, u hoort het goed... QUARANTAINE! :D

  2. Laat de potgrond van je planten wat 'uitdrogen' indien dat mogelijk is voor jouw plant. Bij een sterke plant zal dit geen probleem zijn, bij een Coleus, Calathea, Lepelplant,... is dit niet zo éénvoudig.

  3. Maak gebruik van goed doorlatende potgrond (liefst een mix van wat schors, perliet, grond,...), zodat het water doorsijpelt en niet in je grond blijft. Vragen wat een goede potgrondmix is? Stuur me een berichtje via email of sociale media!

  4. Zet een vliegenvalletje uit bij je planten. Je kan een groot geel 'vel' aankopen en verknippen of je kan kant-en-klare valletjes kopen (in mijn shop natuurlijk :D)

  5. Zet aaltjes (of 'nematoden') uit om de larven op te eten. Super efficiënte methode! Ik koop ze zelf online (stuur maar berichtje voor meer informatie) en dat werkt heel goed.

  6. Voeg 2 eetlepels kaneel poeder toe aan 1 liter gekookt water. Laat het water afkoelen en giet het dan in een gieter. Geef de plant nu water met de kaneel mix.


Vond je deze blogpost nuttig? Geef dan een like, stuur me een berichtje of comment hieronder (je moet inloggen voor dit laatste).


#rouwvliegjes #fruitvliegjes #plantvliegjes #fungusgnats #nematoden #kaneelpoeder #vliegvalletjes #pileapower

218 weergaven0 opmerkingen