• Deuvy

Musa in the (green)house!

De verzorging van de Bananenplant of de "Musa" kan een hele uitdaging zijn. Graag deel ik een aantal van mijn eigen tips om deze kanjer in leven te houden.


Weet dat deze plant thuishoort in een zeer luchtvochtige omgeving met veel zonlicht en goede grond. Deze habitat nabootsen in huis is écht niet éénvoudig. Vergeef jezelf dus de paar bruine randen aan je plant. ^^Licht

Niet iedereen van ons staat graag in de spotlight, maar de "Musa" absoluut wél! Geef haar minstens 7u licht om de groei te bevorderen.


Tijdens de winter heeft mijn Musa behoorlijk afgezien. Dit is zeker iets dat ik volgende winter beter ga willen doen, maar sinds een aantal weken krijgt ze weer meer licht en meteen zie je een nieuw blad ontwikkelen (zie foto hiernaast, achterste blad).


Zoek dus zeker de meest lichtrijke plek in huis en je vindt dé plek voor je Musa!

Luchtvochtigheid

De meest uitdagende factor in de verzorging van de Musa als je het mij vraagt! Ze houden énorm van een hoge luchtvochtigheid en dat boots je niet zo éénvoudig na in huis.


Ik gebruik een combinatie van manieren om de luchtvochtigheid hoog te houden (lees zeker ook mijn blogpost over "Winter is Coming" waar ik dit eveneens bespreek).

  • Groepeer een aantal planten, zodat het natuurlijk proces van de plant de luchtvochtigheid verhoogt.

  • Plaats de binnenpot op een schaaltje met hydrokorrels die je voor helft vult met water. Het water zal verdampen en de luchtvochtigheid verhogen.

  • Een elektronische vriend is zeker ook een optie. Je kan een luchtbevochtiger aanschaffen en instellen zodat ie dagelijks je planten bemist.

  • Je Musa zelf bemisten kan natuurlijk ook, maar dit is een zéér tijdelijke verbetering en kan in sommige gevallen schimmels veroorzaken bij je planten. Gebruik enkel regenwater om geen kalksporen achter te laten op de bladeren


Grond

Je Musa houdt van een goede waterdoorlatende grond. Houd je grond voldoende vochtig, maar niet nat. Staat een plant een lange tijd té nat, heb je grotere kans op wortelrot...

Nu hoor ik je denken... "goed waterdoorlatende grond"... is dat niet nét wat grond doet?


Klopt!


Enkel, de snelheid waarmee grond water doorlaat varieert door de samenstelling van je grond. Je wil zorgen dat overtollig water snel doorloopt en je kluit niet nat houdt.


Ik maak mijn potgrondmix zelf en gebruik hiervoor:

  1. Gewone potgrond als basis,

  2. Perliet - witte korrels op de foto

  3. Orchideeënschors - lichtbruine stukjes op de foto

Hierdoor wordt de grond luchtiger en loopt het water sneller erdoor. Check zeker mijn webshop als je dit eens wil uitproberen!Water

De Musa drinkt, drinkt, drinkt! Geef in de warme maanden 2-3 keer per week een flinke scheut water om haar tevreden te houden. Zorg er wel voor dat je grond niet kletsnat blijft tussen de gietbeurten in.


Temperatuur

Bij mij staat de Musa in de warmste kamer in huis. Een 25-28°C is de ideale temperatuur, zeker als dat gepaard gaat met een hoge luchtvochtigheid.


Voeding

Die enorme bladeren en hoeveel baby-Musa maken dat je plant wel wat hulp kan gebruiken. Om de twee weken krijgt ie hier extra voeding, weliswaar een verdunde versie van wat op de bijsluiter staat. Ik ben trouwens aan het experimenteren met bepaalde producten en eigen creaties, geef me een seintje moest je hier meer over willen weten!
Baby-Musa

Een volwassen Musa maakt geregeld nieuwe kindjes aan. Deze zijn super schattig naast de

ouderplant, maar kosten hen veel energie.


Ik raad je dan ook aan om deze te verwijderen eens ze 20-25cm zijn, zodat je de volwassen Musa spaart en de kleintjes kan laten wortel schieten. ^^


Deze (zie hieronder) heb ik véél te lang bij de volwassen plant laten staan, waardoor de ouder het wat moeilijk kreeg. Wel een mooi resultaat eens ik de baby verpot heb.


Ik hoop dat dit wat kan helpen bij de de verzorging van jullie Musa! Laat zeker een like of comment achter en aarzel niet je plantenvrienden te vertellen over mijn blog ;-)#Musa #Bananenplant #Plantverzorging #Plantdad #Plantentips #Kamerplant

121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven