• Deuvy

Opgroeien in het Paradijs!

Er is niets liever dat ik doe dan planten zien groeien. Af en toe start ik helemaal van 'nul' en probeer ik het met zaadjes! In deze post toon ik hoe ik mijn eigen Strelitzia Nicolai kweek, joepie!!


Voor zij die de naam niet kennen... Jullie zeker deze foto herkennen:

Strelitzia Nicolai (pinterest)

De Strelitzia Nicolas wordt ook wel de "Paradijsvogelbloem" genoemd. Als je goed kijkt naar de foto, kan je wel zien waarom. De bloem van de plant met felle 'haartooi' lijkt recht uit een fantasiewereld te komen!


STAP 1: je zal oogsten wat je zaait!

Via een vriendin kreeg ik een paar verse Strelitzia-zaadjes en oh wat was ik daar blij mee!


Ik had het nog nooit geprobeerd met deze plantensoort, maar ik ga nooit een plant-uitdaging uit de weg. De zaadjes van de Strelitzia zijn vrij speciaal en moet je ook eerst 'bewerken' om te kunnen planten. Kijk zelf maar!


De zaadjes zelf zijn donkerblauw van kleur en hebben een oranje 'vachtje' als vrolijke kompaan.


Haal dit vachtje van elk zaadje en ga dan naar stap 2.STAP 2: week de zaadjes in lauw water

De zaadjes moeten, na lange tijd gedroogd te zijn, gereactiveerd worden.


Dit doe ik door de zaadjes 24u in lauw water te laten rusten op een zonnige (of lichtrijke) plek!


Na dit 'wellness-badje', zijn ze helemaal klaar om geplant te worden.
STAP 3: planten maar!

Nu de zaadjes geweekt zijn in het lauwe water, kunnen we ze planten. Binnenkort gaan ze ontkiemen en hebben we nieuw leven!


Ik meng altijd wat stekgrond met mijn eigen potgrondmix. Op die manier heb ik de goede voedingstoffen van stekgrond én de luchtigheid van mijn potgrondmix


Neem een klein potje en vul dat met de grond. Voorzie een paar cm afstand tussen de zaadjes (in het potje op de foto leg ik er daarom 'maar' 2 samen, zodat ze voldoende plaats hebben om te groeien).STAP 4: hoe vochtiger de lucht, hoe sneller een vrucht! (zélf gevonden)

Ondertussen weten jullie waarschijnlijk al dat luchtvochtigheid een belangrijk rol speelt in het geluk van een kamerplant (zo niet, volg mij dan op Instagram @Pilea_power!) . Immers, in hun oorspronkelijke habitat, genieten ze van een hoge luchtvochtigheid; iets wat bij ons al eens durft te mankeren.


Om de groei van het zaadjes te stimuleren, bewaar ik hen in mijn plantencabinet. Daar schommelt de luchtvochtigheid rond de 65%.


Uiteraard heeft niet iedereen zo een cabinet in huis! Als alternatief kan je een plastic zakje (I know, plastic is niet zo goed voor het milieu...) gebruiken dat je zeer goed kan afsluiten. Een paar keer misten voor het zakje erover gaat en de luchtvochtigheid stijgt!STAP 5: groeien!

We hebben al één blaadje dat komt piepen in deze #facepot, hoera! Ik deel de komende maanden zeker de vooruitgang op onze sociale media, zodat jullie mee kunnen genieten.

#strelitzia #strelitzianicolai #facepot #facepots #propagation #plantdad #urbanjungle #paradijsvogelplant #terracotta #stekjes #stekken

41 weergaven0 opmerkingen