• Deuvy

Pilea Peperomioides


De hype startte een paar jaar geleden en ondertussen wil iedereen er ééntje in huis hebben: de Pilea Peperomioides of Pannenkoekenplant (Chinese Moneyplant voor de Engelse vrienden)!


Mijn eigen plant-avontuur begon zelf ook bij een piepklein Pilea stekje dat ik kreeg via een Facebookgroep waar je planten kan ruilen met elkaar. Het groeide uit tot een passie voor Pilea's en vele andere planten met als resultaat een eigen Instagram pagina om foto's en tips over mijn planten te delen, mijn eigen webshop en uiteraard deze blog.


"Wie is deze inspirerende plant eigenlijk en waarom krijgt zij ineens alle aandacht?!" Als je jezelf deze vragen nog stelt, moet je dringend verder lezen (of jezelf afvragen waarom je jaloers bent op een plant...)!


De Pannenkoekenplant komt oorspronkelijk uit een gebied in China, genaamd Yunnan. We moeten de Schotse botanicus George Forrest en de Noorse missionaris Agnar Espegren danken om haar mee te nemen naar Europa. Via de welbekende stekjes heeft ze zich dan verspreid over alle Europese landen en uiteindelijk veroverde ze zelfs Amerika! #makeamericagreenagain


Nu je helemaal warm wordt om ook een pannenkoekenplantje in huis te halen, moet je nog weten hoe je haar in leven houdt. De Pilea is werkelijk een gemakkelijke plant om te

onderhouden, maar een paar (beginners)tips kunnen nooit kwaad.


Geen tijd om hele botanische blogs uit te pluizen? Geen nood, Pilea Power heeft een korte samenvatting gemaakt van verschillende planten in de Plantimonials. Lees echter gerust verder voor de uitgebreidere versie:


  Zet haar op een plekje met voldoende (indirect) licht,

zonder haar bloot te stellen aan de volle zon op

bijvoorbeeld een vensterbank.

  Water geef je pas als de bodem helemaal opgedroogd is,

wat zal neerkomen op een wekelijkse gietbeurt. Onthoud

dat het béter is om te weinig water te geven dan té veel!

 

Draai je Pilea regelmatig weg van de zon, zodat ze mooi

rechtop blijft groeien. Zelf geef ik daarnaast ook

biologische mest van @coleoptera_crypt, maar een

maandelijkse portie vloeibare mest tijdens het

zomerseizoen volstaat eveneens.


Wat te doen als je merkt dat je Pannenkoekenplant het toch moeilijk heeft? Hier alvast wat snelle tips, maar contacteer me gerust voor advies! Hiervoor kan je de chatfunctie gebruiken of het contactformulier invullen op de homepage.

  • Onderste bladeren worden geel: geen nood, dit is het natuurlijk verouderingsproces van de Pilea en hoef je niets mee doen.

  • Nieuwe / jonge bladeren worden geel: vermoedelijk té veel water! Laat de bodem goed uitdrogen vooraleer je weer voorzichtig water gaat geven.

  • De bladeren krullen naar binnen en vormen een 'kopje': dit heeft vaak te maken met té droge lucht of té warm (denk aan je verwarmingstoestel!). Probeer je plant eens een andere plek te geven en/of benevel haar wekelijks om de vochtigheid rondom de plant te verhogen.

  • Onderaan de bladeren vind je witte 'puntjes': geen nood, dat zijn natuurlijke sappen die zich een weg banen naar de buitenwereld. Volledig normaal en niet schadelijk voor de plant.

Ook zo nieuwsgierig naar deze fascinerende plant?

Koop dan snel jouw exemplaar en start het Pilea-avontuur! Deel zeker je aankoop met de hashtag #Pileapower op Instagram of Facebook.

#pileapeperomioides #pannenkoekenplant #passitonplant #chinesemoneyplant #plantdad #plantblog #plantshop

548 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven