• Deuvy

Stek je Pothos!

De lente heeft haar intrede gemaakt en al onze planten beginnen weer lustig te groeien. wat doe je als je plant het té bont maakt en enorme afmetingen krijgt? Juist ja, stekken!


Met welke plant beter starten dan met de Pothos, een super gemakkelijke plant om te stekken. Er zijn vele soorten in de Pothos familie en je kan deze methode voor elk van deze soorten gebruiken. Eens je de principes doorhebt, is het kinderspel. ^^


In deze blogpost ga ik mijn Neon Pothos stekken op water én op sphagnum mos. Ik leg het stap voor stap uit en toon jullie ook de foto's tijdens het stekken.

De volledige plant

Check those nodes!

Stap één

Je start natuurlijk met een plant die de peutertuin achter zich heeft gelaten en al flink gegroeid is. Dit is belangrijk, want er moeten 'nodes' aanwezig zijn aan de plant.


Hiernaast zie je de zwarte "knopjes" onder een blad. Dat zijn dus de 'nodes' ^^


Nodes vormen de basis van de toekomstige wortels en zijn dus onontbeerlijk bij het maken van stekjes!

Knip op de pijltjes

Stap twee

We zoeken telkens naar een blad met een 'node' onder, zodat we aan de slag kunnen!


De bedoeling is om telkens 1-1,5cm onder de 'node' te knippen en 1-1,5cm boven het daaropvolgend blad. Op die manier krijg je dus telkens een stekje mét node én blad.


Eens je de stekjes gemaakt hebt, kan je ze laten wortel schieten. Ik leg twee éénvoudige methodes uit en ga ze beiden uitproberen.


Stap drie (A): water-methode

Stekken op water is heel éénvoudig:

  1. Vul een beker of glas (doorzichtig is wel fijn, dan zie je de wortels groeien) met water en dompel je stekjes in het water zodat de 'node' onder water zit.

  2. Dek de beker af met plastic, zodat er niet te veel warmte verloren gaat. Dit is naar mijn ervaring geen noodzaak, maar helpt het proces wel.

  3. Zet op een plaats met veel indirect licht, maar vermijd directe middagzon (niet aan het raam op Zuiden dus). De blaadjes kunnen nog steeds verbanden door het felle zonlicht.

  4. Wekelijks ververs ik het water eens, maar je kan ook gewoon bijvullen telkens de node boven water komt te staan. Dit willen we vermijden, want daaruit komen de wortels.Stap drie (B): sphagnum mos-methode

Stekken in sphagnum mos is misschien iets minder gekend, maar wanneer je de stek gaat potten, heb je een minder shockeffect met deze methode. Ik probeer beide methodes met dezelfde plant!

  1. Vul een beker of glas met mos

  2. Bemist het mos, maar vermijd dat je het kletsnat maakt

  3. Dompel een stekje onder in het mos, net zoals je in het water deed.

  4. Dek het potje af met plastic, zodat het mos goed vochtig blijft

  5. Zet op een plaats met veel indirect licht, maar vermijd directe middagzon (niet aan het raam op Zuiden dus). De blaadjes kunnen nog steeds verbanden door het felle zonlicht.

  6. Bemist het mos wekelijks, zodat dit vochtig blijft.


Stap vier (zowel voor 'A' als 'B')

Eens de wortels goed ontwikkeld zijn, zijn ze klaar voor hun eigen potje met potgrondmix! Heb je nog geen eigen mix in huis? Wandel mijn webshop binnen en haal je eigen portie binnen. ^^


Check zeker ook mijn Instagram pagina "Pilea_Power" om binnenkort het vervolg te zien ;-)

www.instagram.com/pilea_power


#pothos #propagation #stekken #stekkengeluk #stekjesmaken #moss156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven