• Deuvy

Trap your thrips!

Het houden van planten in huis is niet altijd rozengeur en maneschijn. Naast de vele mooie momenten die ze ons geven, hebben ze af en toe onze hulp nodig. In deze blogpost heb ik het over één van de meest gevreesde tegenstanders van de #plantmom en #plantdad: de trips!


Trips is een ware plaag in huis. Eénmaal je ze ontdekt op één plant, zie je ze opeens op al je planten! Deze kunnen zienderogen en zeer snel wegkwijnen.


Laten we beginnen bij het begin: wat zijn trips?

Trips is een dun en langwerpig insect van zo'n 2mm groot in volwassen staat. De larven zijn niet groter dan 1mm en bevinden zich in de bodem van je planten. Er zijn drie bekende varianten van trips:

  • De gestreepte Kasthrips (Parthenothrips dracanae)

  • De Tabakstrips (Thrips tabaci)

  • De Californische Trips

Naast een paar antennes en een zuigsnuit, heeft het ook een paar *#$&!§ vleugels (pardon my French). Hoewel het hiermee geen marathons zal vliegen, is dit toch één van de redenen waarom het zo een gevreesde tegenstander is. Het vliegt namelijk van plant naar plant en doet waar ie goed in is...


Zijn jullie nu ook zo benieuwd naar onze goede vriend de trips? Hier zijn wat familiekiekjes!


Allemaal goed en wel, maar wat heb je tegen die trips, Davy?

Trips boren met hun zuigsnuit gaatjes in de bladeren van je kamerplanten en zuigen ze helemaal leeg.


Ze worden grauw, krijgen vlekken, groeien geen nieuwe bladeren meer en uiteindelijke verdroogt ieder blad door de aanval. Snap je mij nu al wat beter? ;-)Een volwassen exemplaar legt eitjes in de bladeren van je plant en zorgt op die manier ervoor dat de aanval blijft doorgaan. Eens de eitjes uitkomen als larven, doen ze zich in groep tegoed aan je plant waardoor deze verder en verder wegkwijnt. De volwassen trips zijn echter niet zo'n groepsbeesten en vertrekken naar andere planten in je #urbanjungle thuis. Opgepast, daar sneuvelt weer één van je lievelingsplanten!


Hieronder een schema dat ik vond van de levenscyclus van de trips.

Bron: https://www.syngentaornamentals.co.ke/thrip-control

Preventie is de beste verdediging

Natuurlijk leggen we ons niet zomaar neer bij deze plaag! In wat volgt, bezorg ik je de wapens om de strijd aan te gaan.


Trips houden niet van een hoge luchtvochtigheid. Ze zijn dan ook in grote aantallen aanwezig in de drogere periodes van het jaar.


Eens je dit weet, klinkt het logisch dat je luchtvochtigheid als bondgenoot moet zien in het voorkomen van een trips-uitbraak.

Je kan uiteraard een bevochtiger aanschaffen om elke ruimte te voorzien van de nodige luchtvochtigheid, maar je kan ook volgende tips gebruiken:

  1. Bemist je planten regelmatig manueel - ze zullen je dankbaar zijn!

  2. Groepeer planten (waar mogelijk) om zo kleine 'clusters' te creëren die zelf hun vochtigheid op peil houden. Dit is trouwens ook een goede stijl-tip als je je eigen urbanjungle wil creëren.

  3. Zet je pot op een schaal met hydrokorrels (kleikorrels) en vul het schaaltje met water tot de helft van de korrels onder water staan. Het water mag de pot NIET raken! Het verdampen van het water zorgt voor een plaatselijke vocht-hub! Voorbeeld hoe dat er uit kan zien:

Bron: intratuin-websiteQuarantaine van nieuwe planten: uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om je nieuwe aankopen in quarantaine te zetten voor een paar weken (14 dagen bijvoorbeeld) en/of preventief te behandelen. Als je nieuwe plant dan een beestje heeft, zal het zich beperkten tot die éne plant die je moet behandelen eens je de symptomen begint te zien. Ik kan je garanderen dat je niet wil dat je hele huis behandeld moet worden!


Ik gebruik als preventiemiddel neem olie. Zegt het je niets? Lees dan snel verder ;-)


Plantheroes to the rescue: het reddingsplan

Toch die ene plant niet in quarantaine gezet? Of trips die vanuit de tuin eens wouden komen kijken in jouw binnenparadijs? Wees strijdvaardig en werk een plan uit, samen met Pilea Power:


Eerst het slechte nieuws: door het overvloedig gebruik van insecticiden de afgelopen decennia, is de trips blijven evolueren en er quasi immuun tegen geworden. Niemand zei dat het reddingsplan gemakkelijk zou zijn!


Wat kan je dan wél doen?


1. Chemische bestrijding: je kan steeds proberen om een insecticide of pesticide te gebruiken (zeker als de plaag nog niet hevig woedt, kan dit alsnog helpen). Dit is éénvoudig te verkrijgen in een doe-het-zelf zaak of plantencentrum en je besproeit je plant om de paar dagen met het goedje tot de trips verdwenen zijn. Wees wel gewaarschuwd dat dit schadelijk kan zijn voor je iets fragielere planten...

2. Biologische bestrijding: ik heb zelf de trips bestreden met een combinatie van een wateroplossing o.b.v. neemolie én aaltjes tegen de larven van de trips in de bodem.


Neemolie

Je besproeit je planten om de drie

dagen met een wateroplossing o.b.v.

neemolie tot de trips verdwenen zijn.

Let wel op je vloer tijdens dit proces,

want de neemolie kan vlekken maken.

Het recept:

1 liter warm water

10 ml neemolie

2 ml zeep (nodig als bindmiddel)Bron: Pilea Power - water, neemolie, eco zeep

Aaltjes

Aaltjes zijn kleine wormpjes die de larven van de trips opeten in de bodem. Ik zie het

als het tweede deel van mijn aanvalsplan. De voortplantingscyclus van de volwassen

trips wordt stopgezet en de reeds gelegde larven worden gedood door de aaltjes. Eens alle larven opgegeten zijn, hebben de aaltjes geen eten meer en verdwijnen ze vanzelf.

Zit je met vragen over trips of andere ziektes? Contacteer ons dan via onze sociale media (Facebook, Instagram) of pilea.power@gmail.com


In ons aanbod "Getting the Basics Right" en "Greenify your interior" houden we ook steeds ruimte om het te hebben over plantenverzorging. Ook nood aan een groener interieur? Contacteer ons dan vrijblijvend voor een eerste gesprek ^^

291 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven