• Deuvy

Winter is coming!

Dé catchphrase van de laatste jaren en jullie zijn er nog niet vanaf ^^


Nu de herfst in het land is en de temperaturen buitenshuis (normaal gezien toch) zullen dalen, wordt het weer tijd om de ramen dicht te doen en de chauffage af en toe aan te steken. Lekker warm en gezellig denk je waarschijnlijk, dus waarom hier een blogpost aan wijden?


Wel... Hoewel je planten het graag warm hebben in de lente en zomer, hebben ze graag een omgeving waar ze een winterslaapje kunnen houden tijdens de laatste maanden van het jaar. Het is zelfs belangrijk om een aantal zaken in het oog te houden, wil je een goed herstelde plant zien in de lente en zomer!

In deze post geef ik een aantal tips om je planten doorheen het koudste seizoen van het jaar te loodsen. Lees deze en je bent helemaal klaar om de komende maanden een echte #plantdaddy of #plantmommy te zijn!


1. Geef minder (vaak) water

De meeste binnenplanten gaan in een soort van 'winterslaap', waardoor ze minder water verbruiken.


Wanneer je dezelfde hoeveelheid zou geven als in de zomermaanden, kunnen ze allerlei ziektes ontwikkelen of zelfs wortelrot krijgen!


Check voor de zekerheid steeds de grond tot +/- 1cm diep om na te gaan of je plant niet té vochtig staat.


2. Hou de ruimtes vochtig genoeg!

Hoewel je je planten niet wil verdrinken tijdens de wintermaanden met een overdaad aan water, kan de #luchtvochtigheid in je huis enorm dalen. Geen probleem voor je #cactustuin boven de chauffage, maar de meeste binnenplanten wensen toch een beetje H20 in de lucht.


Je kan gebruik maken van een luchtbevochteraar als je daarvoor het budget en de ruimte hebt, maar om de 2 à 4 weken je planten benevelen (de onderkant van de bladeren niet vergeten!) heeft tijdelijk hetzelfde effect en helpt hen zeker ook. Je #monsteras genieten zelfs dubbel en dik als je hen een douche geeft nu en dan.


3. Let op voor tochtgaten en koude lucht

Kamerplanten staan vaak in de buurt van een raam met veel lichtinval. Let er dus op dat de ramen geen tocht genereren door een kiertje of zorg ervoor dat er geen tocht ontstaat in de buurt van je planten.


Een ijzige wind aan onze planten willen we dus zeker en vast vermijden, maar dat betekent niet dat de warme lucht van een verwarming de oplossing is! Planten in de buurt van een werkende verwarming zetten is absoluut geen goed idee, in tegendeel.


4. Weg met het stof!

In de winter houden we onze huizen vaker dicht en dwarrelt het stof rond in de ruimtes. Vergeet daarom zeker niet om af en toe de bladeren te vegen met een zachte doek. Bestofte bladeren verhogen de kans op ziektes en voorkomen dat de plant zonlicht kan opnemen.


Stof ze daarom iedere maand eens zorgvuldig af; je plant zal je dankbaar zijn!Zo, dat waren enkele tips om de winter door te komen. Laat die lente al maar komen ^^

273 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven